– Nå foreligger den nye utgaven av Riksmålsordlisten også på nettet – fritt tilgjengelig for alle, opplyser Einar Tønnessen, styremedlem i Riksmålsforbundet og prosjektleder for den digitale utgaven.
Han er stolt over den løsningen man nå har fått til. – Arbeidet har tatt noe lengre tid enn det vi trodde. Men nå er vi der vi skal være. Resultatet kan alle se hvis de går inn på forbundets nettsider, sier Tønnessen.
Den søkbare elektroniske versjonen av Riksmålsordlisten er å finne i høyre spalte på forsiden av Riksmålsforbundets hjemmeside. Når man skriver noe inn i søkefeltet, vil ordlisten automatisk komme med forslag etter hvert som man skriver inn bokstavene samt en liste med relaterte ordsammensetninger i tillegg til ordet man søker på.
– Det at den komplette ordlisten finnes på riksmalsforbundet.no er en milepæl for riksmålsbevegelsen, sier formannen i Riksmålsforbundet, Trond Vernegg. Det har lenge vært et mål at alle skulle kunne nyttiggjøre seg hele riksmålets sentrale ordforråd også på nett. Nå er det der.
Riksmålsordlisten har lenge vært utgitt som bok. Den første utgaven kom så tidlig som i 1952, og ble raskt kjent som «Øverlands blå». Senere er det kommet åtte nye utgaver, den siste så sent som tidligere i år.
Riksmålsordlisten, både på papir og på nett, er oppdatert med de siste normeringsvedtakene som er godkjent av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, som har ansvaret for riksmålsnormeringen.
Nye normeringsvedtak
I den nye ordlisten er sjampo blitt eneform, mens lunch og brunch også kan være lunsj og brunsj. Får hunden din hvalper, kan det være med både h og v i begynnelsen. Det er foretatt en del forsiktige norvagiseringer: avokado, desavuere, drasjé, gutere, påver. En del valgfrie former, for eks. charme, foyer, imbecil, er fjernet og sjarm, foajé, imbesil er blitt eneformer. Hvalp, hverv (hår-, sol-, tidehverv), hvirvel og hvisle har fått valgfrie former med v-. Men hverken er fortsatt eneform. De nye normeringsvedtakene er på plass i så vel den nye nettutgaven som i den tradisjonelle ordlisten på papir.
– En normering må samsvare med virkeligheten. Det gjør riksmålsnormen, sier redaktøren for Riksmålsordlisten, Tor Guttu.
På nett og som bok
Ordlisten på nett er gratis tilgjengelig for alle. Vil man kjøpe ordlisten i bokutgave, som også har en veiledning, koster den kr. 218,-. Den er til salgs i vår nettbutikk eller man kan kjøpe den i Riksmålsforbundets sekretariat. Send en e-post til ordet@riksmalsforbundet.no eller ring 22 60 88 59.
(Foto: Stig Michaelsen)