Løp og kjøp! I Helene Uris nye bok «Godt språk. Alt du trenger å vite for å ordlegge deg korrekt« er det mye interessant å forsyne seg av, skriver professor John Ole Askedal.
Riksmålsforbundets språktjeneste har gjennom femten år mottatt og besvart alle mulige slags spørsmål om hva som er riktig og god norsk. Nå har Helene Uri redigert 333 av spørsmålene med svar sammen til en nyttig og tiltalende bok. Boken består av de fem hoveddelene Rettskrivning, Grammatikk, Ord og uttrykk, Språkhistorie og Talespråket, som igjen er inndelt i underavsnitt med egne overskrifter.
Språkbruk – et følsomt tema
Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg og Helene Uri har hver sitt forord. I Trond Verneggs forord fortelles et par historier som viser hvor lett det å fornærme folk med nedsettende omtale av deres språk. Den fallgruben styrer denne boken godt unna. Spørsmålene besvares imøtekommende og med forståelse for at de føles viktige for spørsmålsstillerne. I de tilfellene hvor man ikke kan tilby noe fyldestgjørende svar, legges det ikke skjul på det.
Stilen er lettflytende og elegant, og innslagene av humoristiske formuleringer overskrider heldigvis ikke grensen mellom det stilistisk forfriskende og det anmassende og distraherende.
Boken gir svar på mange spørsmål som språkbrukere ofte stiller seg, om sammen- og særskrivning, fuge/bindeelementer, små og store rettskrivningsproblemer, tegnsetting, forholdet mellom engelsk og norsk, talluttrykk, pronomen- og preposisjonsbruk, å/og, ord- og leddrekkefølge, orddannelsesproblemer, faste uttrykk, etymologier og mye mer.
Krevende språklandskap å navigere i
Også denne boken er henvist til å navigere i et ganske krevende norsk språklandskap med to offisielle målformer med svært mye uregulert intern variasjon som nødvendigvis må skape mye rådvillhet og usikkerhet. Det innebærer rett som det er et behov for sammenligning med den offisielle bokmålsnormen, og undertiden også med dansk og svensk. Slik klargjøres valgmuligheter, gis veiledning om hensiktsmessig bruk og belyses dunkle trekk ved språket som pirrer nysgjerrigheten.
Ikke minst dokumenterer boken den store språkinteressen blant norske språkbrukere. Hyppige spørsmål om korrekt språkbruk vitner om et utbredt normbehov som åpenbart ikke kan tilfredsstilles med henvisninger til språkrådsvedtak om offisiell rettskrivning. Påfallende ofte gjelder spørsmålene grammatikk eller har et grammatisk aspekt. De svar som gis, er enkelt og klart og formulert av personer som åpenbart vet å bruke grammatikkunnskaper som hjelp til forståelse og mer innsiktsfull bruk. Det er en måte å ta folk intellektuelt på alvor på som dessverre i noen grad synes å være forsømt i skolen.
Det fremgår av velvalgte eksempler at likheten mellom riksmål og (også moderat) bokmål slett ikke er så fullstendig som det av og til kan gis inntrykk av; og en ikke språkpolitisk forutinntatt observatør vil nok kunne fastslå at riksmålsnormen ofte har hensiktsmessigheten på sin side. Henvisningene til normeringshistorikk og til andre ordbøker, som for eksempel forskjellige utgaver av Tanums store rettskrivningsordbok, formidler et oppklarende inntrykk av hvordan skriftspråklige konvensjoner både utvikles og utvikler seg.
Moderne riksmål
I norsk språkdebatt gjentas det fra visse «språkradikale» hold til kjedsommelighet at riksmål er en «privat» norm som man derfor må ta avstand fra. Det er en underlig måte å vurdere et skriftspråk på; hovedsaken må jo være hvordan språket fungerer, hvor lett det er å orientere seg i det, og hvor hensiktsmessig det er som middel til å gi uttrykk for det man ønsker å meddele.
Denne boken representerer det språket man finner hos forfattere som Helene Uri, nylig avdøde Lars Roar Langslet, Rune Slagstad, Tor Bomann Larsen, litteraturforskeren Vigdis Ystad, oversetteren Per Qvale og mange, mange andre, og videre i mange ledende aviser og stort sett i den ukepressen folk flest er svært så fortrolige med. Man må være en særdeles innbitt radikal bokmåls- eller nynorskideolog for å finne dette språket anstøtelig. Som norsk tekst er boken selv et utmerket eksempel på dette moderne riksmåls uttrykksfylde og stilistiske ubesværethet.
Godt gjennomarbeidet
Boken er generelt meget godt gjennomarbeidet, og det er meget lite å sette fingeren på. Jeg kunne vel for min del ha ønsket meg en noe klarere markering av skillet mellom spørsmål og svar innenfor hvert av de 333 spørsmål–svar-avsnittene.
Løp og kjøp – og les oppmerksomt og med ettertanke! Her er det mye nyttig, interessant og også underholdende informasjon å forsyne seg av. Boken er utstyrt med en litteraturliste over viktige oppslagsverker og sentral språkrådgivningslitteratur. Et stikkordregister som er et kombinert ord- og sakregister, gjør boken anvendelig som oppslagsbok.
- Helene Uris bok Godt språk. Alt du trenger å vite for å ordlegge deg korrekt kan kjøpes i vår nettbutikk eller på telefon 22 60 88 59.