Spørsmål:
Jeg sitter å har en diskusjon med noen venner. Jeg sa nemlig at jeg skulle «på Sverige» her om dagen. Da ble det ramaskrik, siden det ikke heter PÅ, men TIL Sverige. Nå vet jeg jo at man ikke kan reise PÅ et land. Poenget var at jeg mente at jeg skulle til Svinesunds-området. Det er mange som sier PÅ Svinesund om man skal reise dit og da har jeg lagt til meg vanen å like så godt si PÅ Sverige når jeg skal til det området. For man er da ikke i Svinesund? Man er vel på?
Nå har kameraten min som jeg diskuterer med, forhørt seg rundt og mener at ingen sier PÅ Sverige. PÅ Svinesund. Det skal sies at jeg har overhørt flere si PÅ uten at de har tenkt noe over det. Jeg skal innrømme at jeg ikke kan all verdens gramatikk, men mener likevel at å si PÅ Svinesund eller PÅ Sverige (så lenge jeg kun mener det ene området og ikke hele landet) ikke er så farlig. Det er da virkelig bedre å skrive det feil enn å glemme å bruke stor forbokstav på starten av stedsnavn og setninger?
Mulig det er vi som har for lite ting å drive med på fritiden (eller i fritiden?), men jeg tenkte at man får ikke noe bedre svar enn å spørre dere. Og med tanke på alt det skrives om at språket er i forandring og slikt.
Håper på positivt svar!
Svar:
Aller først: Bruk av preposisjoner (AV, ETTER, I, PÅ, TIL osv.) hører ikke under grammatikken men under ordlæren og betydningslæren. Man kan være ukyndig i grammatikk og likevel ha fornuftige og interessante meninger om preposisjonsbruk.
Kameraten din har utvilsomt rett i at ingen sier eller skriver PÅ SVERIGE, hvis de mener det geografiske området Sverige, så han skal ikke behøve å renne rundt for å forhøre seg ytterligere om den saken. PÅ i forbindelse med statsnavn brukes bare når staten er en øy, men heller ikke da konsekvent; I er nok vanligere. Aktuelt i Norden er PÅ ISLAND, PÅ GRØNLAND og PÅ FÆRØYENE. I norsk bruker vi der PÅ etter tradisjon fra gammelnorsk, mens danskene har innarbeidet I ISLAND og er – etter hva jeg mener å vite – i ferd med å innarbeide I GRØNLAND, i det minste når det er tale om staten Grønland.
Når det gjelder områder og steder i et land, brukes dels PÅ, dels I. Ord som ender på -SUND forbindes tradisjonelt med I (Haugesund, Langesund, Kristiansund, Homborsund osv. osv.), så også Svinesund må ha hatt I, så lenge ordet betegnet selve sundet/fjorden eller et sted nede ved sundet/fjorden. Svinesund er imidlertid for lengst blitt stedet hvor folk passerer grensen og hvor tollstasjonen m.m. befinner seg; det er blitt et sted på linje med andre steder (som kan ligge et godt stykke unna fjorder og sund), og det er korrekt å skrive f.eks. “Vi ble stanset i tollen på Svinesund.” I det tilfellet er det mulig med VED også.
Selv om du ikke har vært mer enn så vidt over Svinesundbroen og så plutselig av en eller annen grunn returnerer, så har du bare vært I SVERIGE, ikke PÅ. Men du har vært PÅ SVINESUND.
Om tilstedsbevegelse brukes bare TIL når følgende ord er et stedsnavn: “Vi skal til Sverige, til Svinesund”, men f.eks. “Vi skal på fjellet i påsken”.
Vennlig hilsen
Tor Guttu