Det Norske Akademis ordbok (NAOB.no) forlater Kunnskapsforlaget, blir aksjeselskap og flytter sammen med Store norske leksikon. – Jeg tror det er en god løsning. Vi har jo noe grunnleggende felles: formidling av kunnskap til det norske folk – gratis, sier Nils Heyerdahl, preses i Det Norske Akademi.
Akademiet og Kunnskapsforlaget har i alle år hatt et tett og godt samarbeid om utvikling og publisering av Det Norske Akademis ordbok (NAOB). Nettordboken har løpet av kort tid fått stor utbredelse og høy anerkjennelse både blant eksperter og vanlige brukere. Men nå meldes det at det fruktbare samlivet går mot slutten.
– Hvorfor oppløse et lykkelig ekteskap, akademipreses Nils Heyerdahl?
– Det ble dessverre nødvendig. Markedet for ordbøker er krevende. Kunnskapsforlagets eier, Gyldendal, skal omorganisere og nedbemanne driften. Et forlag må tjene penger på sine utgivelser, og NAOB gir ingen inntjening. Dermed kom forslaget opp om å gjøre NAOB om til en ren betalingstjeneste, redigert av frilansere.
Viktig funksjon i norsk språkrøkt
– Og det ville ikke dere?
– Nei. Det er selvfølgelig ingen ting i veien med at man betaler for en ordbokstjeneste. Kunnskapsforlagets «Ordnett» er et godt eksempel, med enkeltordbøker og pakkeløsninger som man kan abonnere på. NAOB kan også være en del av en slik pakke. Men etter nøye overveielser fant vi at det ville være galt å bygge en betalingsmur rundt akkurat den tjenesten som NAOB yter. Ordboken fremmer kunnskap om landets majoritetsskriftspråk og har etter vår oppfatning en viktig funksjon i norsk språkrøkt. Den er fremmet av myndighetene som et nasjonalt ordboksverk, den er finansiert av staten og en rekke ideelle stiftelser, og den ble lansert av kulturminister Trine Skei Grande som en gave til det norske folk. Da kan vi ikke kreve betaling av brukerne.
– Ble det en bitter skilsmisse?
– Langt i fra. Vi skiltes som venner – og vi vil fortsatt samarbeide med det omorganiserte Kunnskapsforlaget, som jo også har Riksmålsordlisten og Norsk grammatikk i sin portefølje. Begge utgis av Riksmålsforbundet, mens Akademiet har det faglige ansvaret. Prosjektsamarbeidet om NAOB med Kunnskapsforlaget, under sin leder Thomas Nygaard, har vært svært vellykket. Vi har nytt godt av et fremragende fagmiljø, spesialisert på utgivelse av leksika og ordbøker. En stab av erfarne redaktører har gjennom årene bidratt til den suksesshistorien som NAOB er blitt – en moderne, omfattende, lett tilgjengelig og brukervennlig ordbok. En verdig viderefører av Norsk Riksmålsordbok.
Full faglig kontroll
– Hva skjer nå?
– Etter å ha undersøkt flere muligheter, konkluderte vi med at NAOB gjøres om til en selvstendig enhet, et aksjeselskap eiet av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, og med et eget styre. Den nåværende stab fortsetter under en daglig leder. Og Akademiet beholder full faglig kontroll. På det praktiske plan skal vi samarbeide med en annen kunnskapsinstitusjon: Store norske leksikon. Dette landets største nettleksikon er organisert som en forening, der Akademiet nå er opptatt som medlem. Daglig leder for SNLs stab er Erik Bolstad, og styreleder er Knut Olav Åmås. Faglig skal vi arbeide hver for oss, men planen er å gå sammen i et kontorfellesskap der vi kan samarbeide om rent praktisk-administrative oppgaver. Jeg tror det er en god løsning. Vi har jo noe grunnleggende felles: formidling av kunnskap til det norske folk. Gratis.
– Men hvor får dere penger fra til lønn av medarbeidere, husleie og alt annet som er nødvendig for driften av NAOB?
– Vi satser på at både myndigheter og allmennyttige stiftelser ser hvor viktig og nyttig NAOB er blitt, og at de vil fortsette å gi den økonomiske støtten vi trenger.