Formannen har ordet: En aktiv høst

Det skjer mye i Riksmålsforbundet for tiden. Vi er inne i en aktiv høst med et viktig landsmøte, skriver forbundets formann Trond Vernegg.

trond-2

Trond Vernegg takker for all frivillig innsats og kjærkomne gaver til Riksmålsforbundets språkarbeid. (Foto: Kristin Linnea Backe)

Aktiviteten sydet i Riksmålsforbundets sekretariat lenge før vi hadde sett måneden julis siste dag. Det understreket at ivrige medarbeidere allerede var i gang med å forberede en hektisk høst.

Det skjedde mye også i sommerstillheten: Norsk grammatikk. Riksmål og moderat bokmål ble gjort gratis tilgjengelig på internett. Grammatikken er nå å finne på Riksmålsforbundets hjemmeside. Dette er noe vi er skikkelig stolt av å ha fått til. Nå kan alle språkbrukere søke hjelp i en moderne og oppdatert norsk grammatikk på nettet. Gratis.

Takken for at dette løftet lot seg gjennomføre, går til Riksmålsforbundets trofaste medlemmer, bidragsytere og støttespillere. Vi ønsker så inderlig at også våre myndigheter og flere fond og stiftelser etterhvert får øyene opp for at det er nettopp slikt som dette som fremmer språkinteresse og øker interessen for god språkbruk. Med små midler går det an å utrette mye for språket; det er langt bedre enn å bruke tid og krefter på språkkrangel og preik, enn si utredninger ingen har bruk for. Vi vil fremme språkglede og god språkbruk!

Sekretariatet har trimmet med å lempe bøker i sommer; fysisk fostring er viktig på enhver arbeidsplass, også hos oss. Thorleif Dahls Kulturbibliotek – en altfor anonym, men viktig institusjon i vårt kulturliv – har stilt skattesker med klassisk litteratur til Riksmålsforbundets disposisjon. Alle medlemmer – også nyinnmeldte – kan motta en slik eske med 20-30 bøker – helt gratis – ved henvendelse til Riksmålsforbundets sekretariat. Les mer om bokpakken og gå ikke glipp av denne muligheten, ta kontakt!

Overveldet er vi også over responsen på årets oppfordring til medlemmene om å gi en skjerv til riksmålsarbeidet. Sjelden er tigging blitt møtt med slik entusiasme og giverglede. Små og store bidrag strømmer inn, og det er fortsatt mulig å gi. Hjertelig takk til dere alle!

Medio september arrangerte vi kulturreise til Tsjekkia. I oktober er det tid for priser. Barne- og ungdomsbokprisen utdeles på Gjøvik bibliotek og litteraturhus lørdag 22. oktober. Riksmålsentusiasmen bobler i Fredriksstad Riksmålsforening foran utdelingen av Litteraturprisen på Litteraturhuset i Fredrikstad lørdag 29. oktober. Til utdelingen av Litteraturprisen blir det også medlemstur, med omvisning i Gamle Fredrikstad og etterfølgende middag på programmet.

15. desember inviterer vi til juleavslutning hos Foreningen Norden på Abbediengen hovedgård. Også Det Norske Akademi for Språk og Litteratur og Thorleif Dahls Kulturbibliotek inviterer til spennende arrangementer på Litteraturhuset i Oslo i løpet av høsten, så følg med!

Jeg oppfordrer deg også til å være med på et ekstra løft, et vi alle kan delta i: Kjøp Helene Uris bok Godt språk. Ikke bare deg til selv. Bruk boken som gave til venner, bekjente og slektninger. Den er årets julegave å gi bort for alle riksmålsvenner. Her finner du 333 språkspørsmål og svarene på dem, alt hentet fra Riksmålsforbundets spørrespalte på internett og nennsomt penneført av Helene Uri. La bokhandlene gå tomme for Godt språk – boken altså – og nye opplag bli trykt!

Det kanskje viktigste av alt til slutt: Lørdag 12. november avholder Riksmålsforbundet sitt landsmøte i Oslo. Meld deg på, møt opp! Denne lørdagen legger vi grunnlaget for forbundets fortsatte fremgang, og viktige saker som nye vedtekter står på dagsordenen. Møt opp! Vi gleder oss til fortsatt fremgang denne høsten!

Er du ennå ikke medlem? Fyll ut vårt innmeldingsskjema!