Det har vært større eller mindre strid om navneforslagene i de nye storfylkene, men for de tre fylkene ved Oslofjorden har striden vært av godt, gammelt merke: a-endelse eller en-endelse? De tre fylkene var enstemmig i ønsket om Viken, mens Språkrådet mente at Vika er naturlig ut fra talemålene rundt Oslofjorden. Lederen i Noregs Mållag, Magne Aasbrenn, gikk enda lenger i en kommentar til NRK: – Viken er et jålete navn.
Viken står sterkt
Vinje forklarer at dagens «–a er lydrett utviklet av det middelalderlige –an, –en, -æn (jf. variantene visan, visen, visæn), og at denne svekkelsen (som skyldes nasalisering) har skjedd samtidig med at endelseskonsonanten falt bort. Endelsen –en i f.eks. jorden, skålen har fått svekket sin endelsesvokal. Resultatet har i begge tilfeller gitt -a, jf. visa, jorda, skåla.»
Viken allerede innarbeidet
Fra før har flere virksomheter valgt navn med Viken, for eksempel helseforetaket Vestre Viken.
Etter at KrF sluttet seg til regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre, vedtok Stortinget i forrige uke å la de foreslåtte fylkesnavnene bli stående. Dermed blir Hordaland og Sogn og Fjordane hetende Vestland, og gigantfylket lengst nord blir Troms og Finnmark. Innlandsfylkene Hedmark og Oppland blir i sammenslått form hetende Innlandet. Og sammenslåingen på vestsiden av Oslofjorden blir hetende Vestfold og Telemark fylkeskommune.
Lettest har det vært for Aust- og Vest-Agder og i Sør- og Nord-Trøndelag. Disse fylkene har ganske enkelt blitt omdøpt til henholdsvis Agder og Trøndelag.