– Jane Austen ville utvilsomt ha kjent seg igjen, sa Oslo-guide og journalist Liv Berit Tessem om Frogner hovedgårds storhetstid da hun ledet Riksmålsforbundets første byvandring, et nytt og spennende tilbud til medlemmene.
Temaet for søndagsturen 5. mai var «Oslo-eliten på Frogner» med særlig vekt på strøkets historie den gang byen het Kristiania. Frogners sosiale rennomé har gjort bydelen myteomspunnet, men som Liv Berit Tessem sa: – Selv om det har bodd og bor mange fra eliten her, bor det også mange vanlige mennesker på Frogner. Og navnet er avledet av det gammelnorske ordet frauð, som betyr gjødsel. Gjødslet eller grøderik jord, altså.
Byvandringens første stopp var Frogner hovedgård, som på 1700-tallet ble bygget ut til herregård og dermed sosialt midtpunkt for byens overklasse, spesielt fra Bernt Ankers tid som godsherre. Det livlige selskapslivet på herregården var ikke minst en viktig arena for ekteskapsinngåelse innenfor de fornemme familiene. Her ble de vartet opp av en tjenerstab på 30, og gården hadde et forråd som skulle kunne vare i ett år, siden varetilførselen var opp og ned.
En ny klasse flytter inn
Etter hvert som industrialiseringen skjøt fart, inntok en ny elite Frogner: industriherrer og finansfolk. I siste halvdel av 1800-tallet vokste murbyen frem, på Frogner med staselige bygårder og store villaer. De mest pompøse ble oppført av spekulanter under jobbetiden som tjente seg søkkrike under første verdenskrig, ikke alltid på redelig vis.
Suksesser og fallitter
En av de største praktvillaene er den borglignende bygningen i Kristinelundveien 22, et landemerke godt synlig fra Halvdan Svartes gate.
– Villaen ble oppført av skipsreder Gottfred Mauritz Bryde – og raskt døpt «Forbrydelsen» på folkemunne, sa Liv Berit Tessem, som krydret sin omvisning med mange historier og anekdoter om historiske Frogner-beboere, så vel humoristiske som tragiske. Skipsreder Bryde, for eksempel. Han fikk ikke selv mye glede av drømmehuset sitt, for han forsvant på mystisk vis i 1920-årene.
Byvandringen ble avsluttet med hyggelig middag på Café Mistral. Etter søndagens suksess vil Riksmålsforbundet invitere medlemmer og venner til nye byvandringer med Liv Berit Tessem og påfølgende søndagsmiddag, så følg med!