Hvilket italienske lånord har vi fra filmklassikeren La Dolce Vita? Er det fleip eller fakta at eskimoisk har over 100 ord for snø? Vinnerlaget Lutter quizlagkage klarte 32 av 38 mulige poeng da denne quizen gikk live på Facebook. Her er en ny mulighet til å prøve seg.
Riktige svar finner man ved å klikke på fasiten.
1. Et lånord som vi har fra italiensk og som betegner en viss gruppe yrkesutøvere, stammer fra filmen La dolce vita (Det søte liv) av Frederico Fellini og med Marcello Mastroianni og Anita Ekberg i hovedrollene. Lånordet vi er ute etter, er oppkalt etter en annen rollefigur i filmen. Hvilket ord?
2. Ved forkortelser blir mange usikre på om eller hvor punktumer skal settes. Hva er riktig i disse tilfellene:
A. Kl. eller Kl for klokken?
B. Kr. eller kr for kroner?
C. Km. eller km for kilometer?
D. Moh. eller m.o.h. eller moh for meter over havet?
3. Vi fortsetter med forkortelser, men her vil vi vite den vanlige betydningen i dag av disse forkortelsene, ifølge oppslagsverkene.
A. d.
B. GT (store bokstaver, her tenker vi ikke på biler eller gin & tonic).
C. MS (her tenker vi ikke på sykdommen)
D. m/s
4. Hva er det tyske navnet på den italienske byen Milano?
5. En mye brukt fylltekst eller prøvetekst innen grafisk design og typografi er på latin. Dermed skiller den seg tydelig ut som midlertidig tekst, og siden den er uforståelig for de fleste, fokuserer man på utseende og blir ikke distrahert av innholdet.
5A. Teksten har navn etter de to første ordene. Hvilke to ord?
5B. Teksten er en redigert versjon av et utdrag fra et filosofisk verk. Den romerske forfatterens navn er også betegnelse på et typografisk målesystem. Hva het forfatteren?
6. Fullfør dette ordtaket: «Blind høne finner også et …….».
7. I 2014 vedtok Stortinget en varsom språklig fornyelse av Grunnloven, et arbeid som for bokmålsversjonens del ble utført av Finn-Erik Vinje. Språket er fortsatt konservativt, og i henhold til sedvanen vil også nye grunnlovsbestemmelser følge samme språklige stil. Men Grunnloven fra 1814 har gjennom sin over 200 år lange historie vært gjennom en språklig revisjon også tidligere. Hvilket år skjedde det?
A: 1885. B: 1903. C: 1917.
8. Fra Grunnlovens høyprosa skal vi til noe ganske annet: ungdomsslang. En definisjon av slang er ord som folk i moden alder gjerne rynker på nesen av, for slangordene endrer seg fra generasjon til generasjon. Så i denne oppgaven har dagens unge et fortrinn. Hva kan disse ordene bety? Dere får tre valgmuligheter for hvert ord.
Hooke: A. Drikke seg full. B. Kline. C. Danse.
Avor: A. Trist. B. Kamerat. C. Å stikke, gå.
Hva gjør en guttegjeng som loker? A. De ser etter jenter. B. De driver rundt uten mål. C. De slåss med en annen gjeng.
Tæsje: A. Stjele. B. Slappe av. C. Krangle
9. Litt rettskrivningshistorie: Hvordan ble ordet poeng skrevet før bokmålsreformen i 1938?
10. Her får grammatikk-elskere mulighet til å briljere: I hvilken grammatiske modus (formkategori) står verbet i uttrykk som «Hell og lykke følge ham!», «pokker ta» og «takket være»?
11. NRK åpner for mer dialektbruk også i riksdekkende nyhetssendinger, til både protester og applaus. Et eksempel er USA-korrespondent Lars Os, som med unntak for noen særegne ord får slippe til med østerdalsdialekt. Her er et par ord fra dialekten hans. Hva betyr de?
Tuppul: A. Høne. B. Kongle. C. Ungpike
Ryss: A. Unggutt. B. Geit. C. Regn.
12. Riksmålsforbundet har siden i våres samarbeidet med Forleggerforeningen om en bestemt kampanje. Hva er emneknaggen for denne kampanjen?
13. Hvilket alfabet kalles futhark?
A. Det koreanske alfabetet. B. Runealfabetet. C. Det fønikiske alfabetet.
14. Det Norske Akademis ordbok / naob.no har den fordel at den oppgir også uttalen av alle usammensatte og noen sammensatte oppslagsord. Naob.no viser uttalen med vanlige bokstaver så langt det går, og supplerer med spesialtegn. De tre følgende spesialtegnene angir språklyden av to sammensatte konsonanter. Hvilke?
A. ŋ
B: ʃ
C: ç.
15. Noen dikt er så gode at musikere fristes til å tonesette dem. Her er vi ute etter navnene på tre diktere, som alle skrev på riksmål. Hvem skrev tekstene som disse sangerne satte musikk til og fremførte:
Lillebjørn Nilsen: «Gategutt»
Finn Kalvik: «Det bor en gammel baker»
Anne Grete Preus: «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden»
16. Ved ønske om skifte av hovedmål på skoler kan det holdes rådgivende folkeavstemning. I 2019 valgte kommunestyret i Aukra i Romsdal å vrake valgresultatet som ga et klart flertall for bokmål ved Julsundet skole. Riksmålsforbundet mente dette var udemokratisk og protesterte, men kommunestyret lot mindretallet bestemme og valgte nynorsk. Hvem som bør få delta i slike folkeavstemninger, er også omdiskutert. Spørsmålet er da som følger: Hva er gjeldende regel? Sett inn riktig alternativ.
A. Alle stemmeberettigede i kommunen. B. Alle stemmeberettigede i skolekretsen. C. Kun foreldre med barn i skolekretsen.
17. Fleip eller fakta? «Eskimoisk har over hundre ord for snø.»
18. Noen ord kommer og noen ord går. Her skal dere få tre ord fra språkets mørkeloft, men som man kanskje støter på i eldre litteratur.
Løyert
A. Skrønemaker. B. Svøp til spedbarn. C. Hatteeske.
Fadermorder
A. Høy, stiv skjortesnipp. B. Spaserstokk med pigg. C. Drammeglass.
Pjekkert
A. Barnevogn. B. Bordduk med frynser. C. Tykk, kort dobbeltknappet jakke.
19. Raja (rajah) er en hinduisk tittel. Hva er den tilsvarende tittelen på norsk?
20. I disse dager produseres en film om gruvesamfunnet Sulitjelmas dramafylte historie.
A. Hva er den vanlige kortformen av dette stedsnavnet?
B. Hva er den vanlige betegnelsen for en person fra Sulitjelma?
Riktige svar står i fasiten.