Spørsmål:
Hvordan skal man referere til paragrafer i lover? Jeg tenker både på stor/liten bokstav og genitiv. Gjelder det samme for arbeidslivets avtaler (hovedavtale, hovedtariffavtaler, overenskomster, særavtaler o.l.)?
Svar:
Stor forbokstav skal brukes i omtale av og henvisning til Grunnloven.
Ellers liten forbokstav, enten du bruker kortnavnet (f.eks. målloven) eller det fulle navnet (lov om målbruk i offentleg teneste).
Ifølge Lovteknikk og lovforberedelse (utarbeidet av Justisdepartementets lovavdeling i 2000) skal genitiv ikke brukes i tilfeller som: “Muligheten for dispensasjon omhandles i målloven § 13”. En slik praksis strider mot vanlig norsk tale, men det er mulig at den er innarbeidet i juridisk fagspråk. Genitiv må selvsagt brukes i tilfeller som: “Muligheten for dispensasjon omhandles i lovens § 13”.
Som du kanskje kjenner til, innførte ekspedisjonssjef Stein Rognlien i Lovavdelingen den praksis å sløyfe “av” i lovnavnene. Mens det på vanlig norsk heter “lov av 18. juni 2001 om . . .”, heter det på rognliensk “lov 18. juni 2001 om . . .”. For alt hva jeg vet, kan Rognliens ånd hav svevet over Lovavdelingen også når det gjelder genitiv-spørsmålet. En unnskyldning for å sløyfe genitivs-s kan man finne i at det man henviser til, kan settes i kursiv. Da er det rimelig å sitere uten -s: “Muligheten for dispensasjon omhandles i målloven § 13”.
For så vidt det gjelder henvisning til paragrafer i tekster med navn, antar jeg at du kan følge samme praksis. Les for sikkerhets skyld kapittelet “Litteraturhenvisninger og bibliografi” i Finn-Erik Vinje: “Skriveregler” 8. utg.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
Posted in: Hvordan skrives ...?