Spørsmål:
Hei, kjære folkens!
Nedenstående spørsmål burde kanskje ha blitt sendt til språkspalten deres? Men jeg er ikke sikker på den riktige adressaten for det, så jeg sender inn spørsmålet her:
Ordet ‘tellekantsystem’ brukes som om det var en selvfølgelighet nå, oppdaget jeg ved siste besøk på Riksmålsforbundets hjemmeside.
Det er imidlertid nytt for undertegnede, som til tross for div. internett-søk ikke har klart å komme lenger enn til følgende definisjon:
«Tellekantsysteet er en bibliometrisk metode som tar i bruk artikkeltelling for å måle forskning. Det som blant annet registreres er i hvilke tidsskrifter de vitenskapelige artiklene blir publisert, og hvor mye de blir lest.»
Ok, dette var hos forskningsrådet eller lign. Men intet sted finnes det noen forklaring på hvordan dette ordet er kommet til? Hva i all verden betyr tellekant? Eller – for å spørre den kjære herr Guttu – hvor kommer den -kanten fra?
På forhånd tusen takk for info, gjerne kun en «link» til noen form for etymologisk oppklaring.
Svar:
Tellekant er velkjent av alle som har gjennomgått ordinær militærtjeneste, og det er mulig at ordet er i bruk i husmorfaget også. Det er den entydige kanten eller bretten du får eller kan få på den ene siden av noe som er brettet. Tenk deg et håndkle eller en skjorte som skal legges i skap sammen med andre håndklær og skjorter. Når det kreves tellekanter, skal håndklærne eller skjortene legges (oppå hverandre) slik at de lettest mulig kan telles, og det blir tilfellet når det er bare én kant/brett på hver enhet.
Overført til bruk som mål for forskningsinnsats innebærer et tellekantsystem det som du nevner. Innsatsen skal være lett å “måle” og om nødvendig rubrisere ytterligere.Du har naturligvis slått opp i Norsk ordbok med 1000 illustrasjoner og dessverre ikke funnet ordet. Der er virkelig å beklage, for jeg har kjent det (i opprinnelig betydning) fra 10. september 1956, da jeg tiltrådte som rekrutt ved Hærens sambands skole- og øvingsavdeling på Jørstadmoen. Heller ikke i Norsk Riksmålsordboks supplementsbind (1995) står ordet. Beklagelig det også, men du finner det i Bokmålsordboka, hvor det kom inn i 3. utgave (2005).
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Ord og uttrykk: bruk, betydning og etymologi