Spørsmål
Kjære språkspalten
Jeg har et spørsmål angående bruken av uttrykket forøvrig.
Jeg har forsøkt å slå ordet forøvrig opp i Bokmålsordboka – uten hell. Det overrasker meg ikke stort, for jeg trodde det het for øvrig. Men et lite søk på nettet, ved hjelp av ‘Google’, gir 80 300 treff på forøvrig. Grunnen til at jeg spør dere om forøvrig er et rett skrevet uttrykk, er at dere selv benytter det på internettsidene deres, for eksempel her: ”Man kan forøvrig legge merke til at angående og vedrørende … ” (som svar på spørsmål om likestilling av uttrykkene angående og vedrørende).
I disse tider, da orddeling farer som en farsott (far sott?) over landet og språket, er det kanskje på sin plass å vurdere om det skjer feil også den andre veien? Det kunne være fristende å konkludere med at 80 300 internettsider kan ikke ta feil, og i alle fall ikke Riksmålsforbundets. Selv har jeg alltid skrevet for øvrig, men begynner altså å stusse på om Bokmålsordboka og jeg har gått glipp av viktig kunnskap om uttrykket.
Kan dere hjelpe?
Svar
Vi får håpe at vi kan hjelpe. Vi kan i alle fall innledningsvis slå fast at for øvrig – skrevet i to ord – er det eneste korrekte i offisielt bokmål.[1] Og prinsippet om særskrivning går ganske langt tilbake i tid. I Kirke- og undervisningsdepartementets publikasjon ”Ny rettskrivning 1938” står det på side 46 under overskriften ’Sammenskrivning og særskrivning av ord’: ”Særskrivning blir gjennomført så langt råd er.” Av eksemplene kan vi nevne: i dag, i fjor, i hjel, i kveld, av sted. Læreboknormalen av 1959 bekrefter særskrivningsprinsippet fra 1938. På side 30 leser vi: ”Hovedprinsippet er at ordene skal skrives hver for seg når det ikke foreligger særskilte grunner til sammenskriving.” Av 21 eksempler kan om bord og til sammen nevnes.
Uttrykket for øvrig står ikke blant eksemplene hverken i 1938 eller 1959, men skrivemåten med to ord er oppført som eneform i 1940-utgaven av Tanums rettskrivningsordbok. Av det kan vi slutte oss til at denne skrivemåten har vært obligatorisk siden 1938.
Hvorfor støter vi da, rett som det er, på den sammenskrevne formen forøvrig?[2] Det skyldes riksmålets rettskrivningsprinsipper, som ikke alltid samsvarer med de offisielle. Og mange av de uttrykkene som har obligatorisk særskrivning i offisielt bokmål, har valgfri sammenskrivning eller særskrivning i riksmål. Ett av dem er forøvrig. Andre eksempler: avgårde, endel, idag, igår, ikveld, tilsammen. I offisielt bokmål skal disse uttrykkene skrives i to ord: av gårde, en del, i dag, i går, i kveld, til sammen.[3] Men mange – også blant dem som av arbeidsmessige grunner skal bruke den offisielle rettskrivningen – er ikke klar over reglene. Dermed blir det mye sammenskrivning å se.
Sammenskrivning og særskrivning er et stort og finurlig tema. En detalj er at sammenskreven og særskreven variant av et uttrykk i noen tilfeller har forskjellig betydning; vi kan for eksempel ikke velge fritt mellom ifølge og i følge. Her må både offisielt bokmål og riksmål bruke begge skrivemåter, og passe på at de blir riktig fordelt i forhold til betydning. Men det får vi komme tilbake til.
Med vennlig hilsen
for Riksmålsforbundet
Elin Frysjøenden
[1] Derfor finner du ikke formen forøvrig i Bokmålsordboka.
[2] Et frisøk i Norge ved hjelp av ”Kvasir” ga 40 400 treff på forøvrig og 50 500 på for øvrig.
[3] En tommelfingerregel sier at hvis uttrykket inneholder en preposisjon (for eksempel i, av, til, for), skal det skrives i to ord: til stede, til overs, i alt, i så fall, i hvert fall, i stedet for, i alle fall. Merk likevel: iallfall, istedenfor, især.
Posted in: Særskrivning og sammenskrivning