Spørsmål:
For noen dager siden skrev Per Egil Hegge i Aftenposten om uttrykket «det skulle (da) bare mangle». Slik han forklarte det, var dette et «positivt» uttrykk i den forstand at det uttrykker at det er en god ting hvis «det» mangler. Derfor – fortsatt i følge Hegge – må man si «det skulle da bare mangle at jeg ikke skulle hjelpe deg med dette», som da betyr det samme som «selvfølgelig skal jeg hjelpe deg med dette, noe annet ville jo være moralsk forkastelig».
Selv har jeg oppfattet dette uttrykket helt motsatt, mer i slekt med uttrykket «du kan bare prøve»/»du kan bare våge». Jeg ville derfor sagt «Det skulle da bare mangle at jeg hjelper deg med dette» (altså uten «ikke» foran «hjelper»), i betydningen «Jeg kunne bare våge å la være å hjelpe deg, da ville samvittigheten min plaget meg i lange tider etterpå».
Hvilket syn har Riksmålsforbundet på hvordan dette uttrykket skal forstås og brukes?
Svar:
Takk for interessant og intelligent spørsmål. Jeg tror uklarheten bunner i at Hegge velger et eksempel med ordet IKKE: «Det skulle bare mangle at jeg ikke skulle hjelpe deg med dette». Det er vel mulig norsk, men det er ikke den beste norsk. Vanligvis uttrykker man seg på annet vis, f.eks. «Det skulle bare mangle at jeg unnlater/nekter å hjelpe deg med dette».
Det ligger et element av «ikke», av nektelse/motsetning, i uttrykket DET SKULLE BARE MANGLE, og når da et IKKE kommer i tillegg, enten i samme setning eller i setningen foran, kan det virke rart og ulogisk.
Uttrykket DET SKULLE BARE MANGLE brukes ofte isolert, som svar i form av et utbrudd:
– Nå har han omsider innrømmet feilen.
– Det skulle (da også) bare mangle!
– Vi har ikke tenkt å gå videre med saken.
– Det skulle bare mangle!
I det første tilfellet er betydningen grei: «Det måtte han selvsagt før eller siden gjøre», «Noe annet ville vært uakseptabelt/urimelig/hårreisende».
I det andre tilfellet (med IKKE i setningen foran) er det ikke aldeles klart hva som menes med utropet. Er svareren enig eller uenig? Etter min mening er han enig. I slike tilfeller holder det ikke alltid med utropet alene, og man må fortsette for å klart frem hva man mener: – Det skulle bare mangle at dere gjorde det! – Jeg ville være forsiktig med å bruke uttrykket slik.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
Posted in: Ord og uttrykk: bruk, betydning og etymologi