Ordet «språkglede» må inn i Norges første språklov som Stortinget vedtar i høst. Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg kommer med en klar oppfordring til politikerne i sin nye bok om norsk språkpolitikk.
– Slik Regjeringens utkast lyder, blir det en lov som først og fremst regulerer språkbruk i offentlig sektor. Det er ikke godt nok. Norsk språk angår oss alle, det er vår identitet og ikke bare et middel til kommunikasjon. Lovens formålsparagraf må derfor favne bredere. Den må oppfordre til vern og dyrking av norsk språk, og til respekt språkbrukerne imellom, sier Vernegg.
Etter 40 år som aktivt medlem og 30 år som formann i Riksmålsforbundet er han nå aktuell med boken En halvfull forsamling. Førti års skjev gange gjennom norsk språkpolitikk. Her er både skjemt og alvor fra innsiden i norsk språkpolitikk, men ifølge Vernegg er det ingen mimrebok. Boken munner ut i en sterk appell om å gjøre en innsats for vårt eget morsmål, og Vernegg maner til raushet mellom partene i språkdebatten.
Vil slå ihjel myter om riksmålsfolk
– På 30 år har Norge gått fra bitter språkstrid til et langt bedre samarbeidsklima i norsk språkpolitikk, sier Vernegg. – I dag er moderne riksmål det samme som moderat bokmål, den skriftvarianten de aller fleste bruker. Å fremme god språkbruk og verne norsk språk mot press fra engelsk er i dag blant et bredt spekter av oppgaver for Riksmålsforbundet, som har snudd stagnasjon til fremgang.
Vernegg forklarer at han har skrevet en personlig og åpenhjertig skildring av riksmålsbevegelsens indre liv, om opplevelser og møter med mange dyktige og fargerike personer. – Jeg ønsket ikke å skrive en tung fagbok. Det er menneskene som står i fokus, spesielt ildsjelene som fikk oss til å brenne for saken. Riksmålsfolk er alle slags folk fra hele landet, så jeg håper på å slå i hjel gamle myter om oss, sier Vernegg. Selv er han fra Sandefjord og arbeider som både advokat og forfatter.
Språk er moro – bare tenk på Eides språksjov
Men riksmålet er hans hjertesak, og gjennom sin rekordlange formannstid på 30 år risikerte han sågar liv og lemmer for saken da han måtte opp i svimlende høyder på en ustø stige for å legge krans rundt Nationaltheatrets statue av Bjørnstjerne Bjørnson, Riksmålsforbundets grunnlegger.
«Saken» dreier seg vel å merke ikke bare om riksmålet, men om norsk språk. – Vår viktigste kulturverdi er under sterkt press fra engelsk. Vi må slå ring om vårt eget morsmål, være stolte av det og pleie det. Stikkordet er språkglede. Språk er så mye mer enn tørr grammatikk. Tenk på Linda Eides språksjov og hvor mye moro hun skaper der, sier Trond Vernegg entusiastisk.
Kjøp boken i vår nettbutikk – klikk her!
(Foto: Stig Michaelsen)