I vrimmelen av bøker for barn og ungdom er det ikke lett å orientere seg. Her har vi plukket ut noen godbiter blant både nyere bøker og klassikere som alle er i handelen.
«Et julekvad» av Charles Dickens
Fra seks år. Klassiker. Oversatt av Torstein Bugge Høverstad. Illustrasjoner: Roberto Innocenti. Vigmostad & Bjørke (1990/2011)
«Et julekvad» er fortellingen om den rike, gjerrige og gretne Knug som avskyr alle andre enn seg selv. En julaften får han besøk av gjenferdet til sin avdøde forretningskompanjong, herr Barflint. Dette blir opptakten til dramatiske og skjellsettende hendelser som lærer Knug hva som faktisk betyr noe i livet, og hva som er julens sanne budskap. Dickens’ klassiske julefortelling fra 1843 er en vakker hyllest til julen og alt den står for.
Torstein Bugge Øverstad er en norsk forfatter og oversetter. I tillegg til denne boken har han oversatt bla. «Ringenes Herre» og «Harry Potter» til norsk. Øverstad fikk Riksmålsforbundets barne- og ungdomspris i 1990 for sin oversettelse av «Et julekvad». (Anbefalt av Linn Dahler)
«Kabalmysteriet» av Jostein Gaarder
Fra ni år. Aschehoug (Første utgave: 1990. Nå også som e-bok)
Hans Thomas og faren legger ut på en biltur gjennom Europa fra Norge til Hellas, filosofiens fødested. De er på leting etter moren til Hans Thomas, som forlot dem for mange år siden. På veien mottar Hans Thomas en mystisk liten bok, de fantastiske memoarene til en skipbrudden sjømann. I memoarene forteller sjømannen om en mystisk øy hvor kortene i en kortstokk blir levende.
Jostein Gaarder vant Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris i 2003. (Anbefalt av Linn Dahler)
«Ruffen – sjøormen som ikke kunne svømme» av Tor Åge Bringsværd
Fra fire år. Klassiker. Illustrasjoner: Thore Hansen. Gyldendal (1972/2012).
På en mystisk øy langt ute i havet bor sjøormen Ruffen og hans familie. Sjøormer bader stort sett hele dagen. De svømmer om kapp, leker gjemsel og utforsker gamle vrak. Men Ruffen vil ikke bade. Ruffen kan nemlig ikke svømme og blir ertet av de andre sjøormene. Men med litt hjelp lærer han seg til slutt, og blir havets helt da han redder den store amerikabåten fra å gå under.
Fortellingen om den vesle sjøormen Ruffen har alt som trengs for å være en god barnebok: en helt å bli glad i, problemer man kan kjenne igjen, spennende og dramatisk handling, flotte illustrasjoner, humor og masse detaljer.
Ikke minst har boken godt språk. Tor Åge Bringsværd vant Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris i 1986 og i 1999. (Anbefalt av Linn Dahler)
«Moro-vers» av André Bjerke
Barn i alle aldre. Klassiker. Illustrasjoner: Svein Nyhus. Aschehoug (1980/1995/2000/2014).
Har du ikke selv vokst opp med denne boken, har du mye fint i vente. Deg som har hatt gleden, vil jeg gjerne gi en påminnelse i tilfelle du skulle ha glemt den. Og kanskje visste du ikke at den også finnes som lydbok der diktene er fremført av André Bjerkes datter, Vilde Bjerke? Den opprinnelige lydboken ble første gang utgitt i 2003, men den finnes nå som e-bok (2014).
Ja, hva skal man si om «Moro-vers» som ikke allerede er sagt? Dette er en rim- og reglebok proppfull av ordlek, bokstavrim, rare navn og moro. Her er en liten smakebit:
Tre små menn
Disse tre små menn som heter
Ditt og Datt og Dummepetter
sklir på sklien. Den er glatt!
En må dette. Er det Petter?
Eller er det Datt som detter?
Eller var det Ditt som datt?
I alle tre utgaver av boken er det morsomme illustrasjoner som barna kan se på mens du leser. Selv har jeg faktisk 70-tallsversjonen, som besto av to bøker. De ble kjøpt da storebroren min var liten, og jeg blir nesten rørt når jeg ser bildene jeg var så glad i. Sønnen min på to synes også de er flotte. Dette er en bok som er verdt å gi videre til neste generasjon, og forhåpentlig vil disse tidløse rimene og reglene leve videre og glede mange kommende generasjoner. (Anbefalt av Maya Veel Westberg)
«Barsakh» av Simon Stranger
Fra tolv år. Cappelen Damm (2009/2013)
Som tenåringsjenter flest er Emilie opptatt av hvordan hun ser ut. Av klær, kropp og kalorier. Men Emilie går lenger. Hun trener hver dag og spiser så lite som mulig. Hvert måltid er en kamp.
Nå er Emilie på ferietur med familien sin på Gran Canaria. Etter en lunsj legger hun ut på en joggetur. Samtidig driver en båt med afrikanske flyktninger med havstrømmene bare noen kilometer unna. Snart skal livene deres møtes.
Romanen «Barsakh – Emilie, Samuel og Gran Canaria» er den første av tre bøker om Emilie og Samuel. Simon Stranger vant Riksmålsforbundets barne- og ungdomspris i 2006. (Anbefalt av Linn Dahler)
«Fordi jeg elsker deg» av Helene Uri
Ungdomsroman. Cappelen Damm (2015)
Elin går på videregående og faller pladask for den to år eldre Fredrik. Like treffsikkert som Helen Uri skildrer den ungdommelige stormforelskelsens sødme, beskriver hun de følelser og den tenkemåten som gjør at en ung jente mot all sunn fornuft lar seg gradvis underkaste en kuende og voldelig kjæreste.
Utad er Elin og Fredrik to pene og kjekke ungdommer, mens oppvekstmiljøet er så alminnelig at det kunne være hvor som helst i landet. Enhver ungdom født rundt tusenårsskiftet vil kjenne seg igjen i alt fra Facebook-skravling til tenåringsfesting, og dermed lett kunne leve seg inn i fortellingen. De mange typiske hverdagsproblemene gir liv til fortellingen. Boken innfrir også på det kanskje viktigste punktet for en ungdomsroman: den er spennende. Uri lokker med seg leseren etter alle fortellerkunstens regler, og ved veis ende er han eller kanskje spesielt hun en innsikt rikere om hvordan kjærlighet kan gjøre blind. Unge lesere som får med seg «Fordi jeg elsker deg» vil utvilsomt stille sterkere i møtet med falske drømmeprinser.
Som både språkforsker og språkelsker kan Helene Uri sitt riksmål til fingerspissene, og setningene flyter lett og naturlig for et ungt publikum. (Anbefalt av Stig Michaelsen)
Les flere lesetips i artikkelen Vi anbefaler bøker for barn og ungdom.
Andre gode tips er vinnerne av Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris. Les om årets pris til Gro Dahle for barneboken «Blekkspruten», og Heidi Sævareids ungdomsbok «Slipp hold», som fikk prisen i 2015. Sævareid er også aktuell med en ny ungdomsroman i høst; «Slagside».
Vil du støtte Riksmålsforbundets arbeid? Bli medlem!