Gode nyheter fra kulturminister Thorhild Widvey og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre, skriver Riksmålsforbundets formann.
Med den strategien som Regjeringen og Nasjonalbiblioteket nå har fremlagt, vil bibliotekene bli mer som litteraturhus, med et bredt spekter av tilbud og oppdatert teknologi. En slik modernisering i takt med tidens krav vil styrke bibliotekene, noe Riksmålsforbundet lenge har tatt til orde for.
Bibliotekene spiller en viktig rolle når det gjelder å skape leselyst og leseglede, og gjennom det også språkinteresse og språkglede. Den som leser mye, er gjerne glad i språk – uavhengig av hvilket og uavhengig av målform. Som tidligere kulturminister Lars Roar Langslet skrev i vårt kvartalstidsskrift Ordet: «Et solid lokalt biblioteksystem er uunnværlig i kulturformidlingen».
Enkelte stemmer har hevet seg for å bruke mindre ressurser på bibliotekene, nedlegge enda flere av dem. Vi håper og tror at den nye bibliotekstrategien heller vil skape et brennende engasjement for å styrke disse kulturarenaene ytterligere. Vi er mange som er ledet inn i bøkenes verden av kyndige bibliotekarer, og som er blitt interessert i norsk språk og i kultur i det hele gjennom de bøkene vi som barn lånte på biblioteket. Ofte kom vel bibliotekbøkene som et tillegg til «Hardyguttene», «Bobseybarna» og mangt annet i den genren, som ikke fantes i hyllene, og som vi skaffet oss selv. Bibliotekene forsøkte – kanskje litt for ivrig – å bestemme hva som var bra for barn å lese.
Ideen om at befolkningen skal ha gratis adgang til kunnskap og kultur, er flere hundre år gammel, med røtter i den amerikanske folkeopplysningstanken. I Norge stilte Henrik Wergeland og Eilert Sundt seg i spissen for folkebokarbeidet i bygd og by.
De lokale bibliotekene er ikke mindre viktige for kulturformidlingen i dag enn de var på Wergelands og Sundts tid. Men behovet for formidling og kravet til hva og hvordan bibliotekene skal formidle, er mer omfattende enn den gang. Rollen i kulturformidlingen har endret karakter.
Det er viktig at bibliotekene til enhver tid varetar sin viktige rolle i kulturformidlingen. At tradisjonelle biblioteker blir til bibliotek og litteraturhus, kan være et steg i riktig retning. Bibliotekene har fra før både brukere og infrastruktur som lokaler og personale.
Riksmålsforbundet har flyttet utdelingen av sin litteraturpris og sin barne- og ungdomsbokpris ut av Oslo. Barne- og ungdomsbokprisen utdeles nå på Gjøvik bibliotek og litteraturhus. Der har vi fått se hvordan biblioteket moderniserer sin rolle i kulturformidlingen, gjennom aktiviteter som blant annet barnebokdager.
Så vil hilser den nye bibliotekpolitikken velkommen: Styrk bibliotekene, la dem få ressurser og anledning til å spille sin viktige rolle i kulturformidlingen!
(Foto: Wenche Nybo/Kulturdepartementet)