Riksmålspriser til Tom Egeland og Gro Dahle

Riksmålsforbundets litteraturpris 2016 er tildelt Tom Egeland for den historiske krimromanen «Djevelmasken», mens barne- og ungdomsbokprisen er tildelt Gro Dahle for barneboken «Blekkspruten».

grodahle_2009

Tom Egeland og Gro Dahle inngår nå i rekken av eminente norske riksmålsprisvinnere. Litteraturprisen ble første gang utdelt i 1957, til Terje Stigen. Barne- og ungdomsbokprisen kom i 1977, da Anne Cath. Vestly fikk den.

tom-egeland-litteraturprisen-2016Riksmålsprisene belønner fremragende språkbruk, og litteraturprisens juryformann Finn-Erik Vinje sier at Tom Egeland beveger seg uttrykksfullt, ledig og ubesværet innenfor språktradisjonens rammer – syntaktisk, morfologisk og leksikalsk.

Mysterieromanen «Djevelmasken» er den sjette boken i den populære serien om arkeologen Bjørn Beltø. Historie og mystikk er stikkord for Egelands forfatterskap, som dessuten omfatter spenningsfylte ungdomsbøker.

Også Gro Dahle bruker språket forbilledlig, mener juryen for barne- og ungdomsbokprisen.

– Gro Dahle og illustratør Svein Nyhus har sammen skapt en bok som tar opp seksuelle overgrep mot barn. Et så sårbart og vanskelig tema er behandlet med stor klokskap og respekt for barna, sier juryleder Åsil Øverland.

Gro Dahle forteller at hun arbeidet hardt for å finne de rette ordene: «Ord kan være redskap og verktøy. Det handler om å gi barn ord for å kunne gjenkjenne og identifisere vonde følelser, å gjenkjenne trygge og utrygge situasjoner.»

97882024990379788203360510Barne- og ungdomsbokprisen vil bli overrakt under barnebokdagene i Gjøvik lørdag 22. oktober, mens litteraturprisen utdeles i Fredrikstad lørdag 29. oktober.

Arrangementene vil bli fyldig omtalt på vår hjemmeside, Facebook-side og i tidsskriftet Ordet.

Foto (Dahle): Scanpix

Støtt Riksmålsforbundets arbeid for språkrøkt. Bruk vårt innmeldingsskjema!