«De kommer fra øst og vest, og nesten alle skriver riksmål»

Dagbladets kommentator Fredrik Wandrup konstaterer at en rekke riksmålsprisvinnere – som for eksempel Tove Nilsen og Tom Egeland – er fra drabantbyene i Oslo øst.

Skjermbilde 2017-03-27 kl. 16.57.50

«Vi gikk aldri tur i skogen, men i skævven. Vi spiste aggurk og bannan. (…) Det pussige er: Jeg har alltid vært en riksmålsbruker,» sa Tom Egeland om sitt forhold til språket da han mottok Riksmålsprisen. I likhet med Tove Nilsen vokste han opp på Oslos østkant.

Wandrup nevner også Jan Kjærstad, Roy Jacobsen, Torgrim Eggen og Erik Fosnes Hansen som eksempler på kjente forfattere som har vokst opp på Østkanten.  «Treffende oppvekstskildringer fra vestkanten har vi fått fra forfattere som Lars Saabye Christensen, Vigdis Hjorth og Ketil Bjørnstad. Og for all del: Ola Bauer,» skriver Wandrup.

«I hvor sterk grad har sosiolektene fra de forskjellige bydelene nedfelt seg i språket?» spør han og påpeker at med unntak av for eksempel Per Petterson, skriver de fleste et moderat bokmål.

«Riksmålsprisen har gått både til øst- og vestkantforfattere. Her ligger det til rette både for hovedoppgaver og debatter i massevis. Bare sett i gang,» oppfordrer Dagbladets profilerte kulturkommentator. Les hele artikkelen i Dagbladet.  Tom Egelands takketale for Riksmålsprisen, som Wandrup refererer til, kan du lese her.

 

s