Hvordan skrive kåseri

Kreativ sjanger

Kjennetegn på kåseri
 • Faksjonstekst; blanding av fakta og fiksjon.
 • Underholdende foredrag med et BUDSKAP!
 • Må ha en rød tråd. Du må ikke hoppe for mye fra det ene til det andre.
 • Hverdagslig emne med en overraskende vinkling.
 • Uhøytidelig, personlig stil.
 • Må ha temasetninger, men du kan ha digresjoner/tankesprang. Pass på å dra deg inn igjen til det avsnittet egentlig handler om.
Språklige virkemidler
 • Humor
 • Ironi: Jeg må virkelig si det er imponerende at rådmannen har klart å somle bort 150 tusen kroner!
 • Overdrivelse: Gjør han lekser, må det være noe virkelig alvorlig i veien.
 • Underdrivelse: Den kaka var lite god!
 • Ordspill: Raspeball, juleball, fotball
 • Retorisk spørsmål: Er ikke dette den beste løsningen, kanskje?
 • Lage nye språklige bilder: En skal ikke skjære alle over den same sagen
 • Muntlig språk: Ufullstendige setninger, fyllord osv.
Eksempel på humor (i kåseri om høflighet)

Ta Kina for eksempel. Der håndhilser de jo ikke en gang! De ser bare dumt på deg hvis du strekker ut hånden med et smil. Det er skremmende hvor lite opplyst resten av verden er om høflighet. En gang far var i Kina, spiste han høflig og fint opp maten sin og takket verten med et smil siden han ble så god og mett. Hva tror du skjedde da? Jo, verten kom med en hel porsjon til! Og som den høflige nordmannen han var, tvang han i seg hele porsjonen, for han ville jo ikke virke utakknemlig. Dette gjentok seg utallige ganger, helt til han var så full av nudler og chop suey at han måtte til det lokale sykehuset. Han var så nær på å måtte trenge utlagt tarm på grunn av de åtte literne med sterk saus han hadde blitt tvangsfôret med. Aldri hadde han tidligere sett slik uhøflig opptreden. Det var jo rett og slett helseskadelig!

Dette er ikke ironi

Nordmenn spiser ikke ribbe på julaften, og de åpner ikke gaver.

Ironi er å si det motsette av det du mener, ikke av fakta eller noe som alle vet. Du kan ikke snu på det som alle vet, men du kan snu på det du mener.

Det er heller ikke ironi hvis noe er skrevet med humor, men opplysningene stemmer med virkeligheten.

Dette er ironi
 1. At alle nordmenn spiser ribbe på julaften er jo bare veldig praktisk. Da slipper en å tenke på hva en skal spise og en kan heller bruke tiden sin på å tenke på hva en skal kjøpe til hele slekta pluss alle de en ikke er i slekt med. Det er jo veldig spennende å kjøpe gaver til noen som en ikke kjenner eller å få en gave fra en tante i Afghanistan som en aldri har møtt. Det er da en skjønner hvor nyttig det er med julegaver. Tenk å pakke ut en dings i plast som en ikke helt vet hva er, men dingsen er jo fra Afghanistan, og det får en jammen være stolt av!
 2. Nordmenn på ferie er verdens mest tolerante turister! De er genuint opptatt av kulturen og landet de har kommet til, bare de får kjøpt øl først og funnet en tv med den siste fotballkampen på. Etter noen øl kan de gjerne prøve seg på det lokale språket; one beer, gracias, I´m from Norway, the best country in the world. One more bira, merci. Ja, det er ikke måte på hvor villige de er til å sette seg inn i de lokale tradisjonene. Bare de får dundyne i senga, kan de gjerne ha med seg en lokal dame i senga òg, og bare de får grovbrød til frokost, drikker de gjerne den lokale drikken, ouzo, resten av dagen. Ja, du skal ikke komme her og si at nordmenn ikke prøver å tilpasse seg det landet de er i! Vi er da reisevante!
Eksempel på digresjon

Bestemoren min liker ikke data, men hun liker veldig godt at jeg hjelper henne med å skrive brev når bestefar er borte. En gang så var bestefar så lenge borte at hun trodde han var død, så hun begynte å forberede gravferden hans. Hun ringte Sukken Gravferdsbyrå og bestilte blomster og snitter. Da bestefar plutselig dukket opp i levende live, så koste de seg på lørdagen med snittene, og blomsterkransene brukte de som julepynt.