Etterlyser forslag til riksmålspriser

– Har du gode forslag til hvem som bør hedres med Riksmålsforbundets mediepriser? Send forslagene til oss jo før jo heller, oppfordrer juryleder Sverre Martin Gunnerud.

Hvem skal få Riksmålsforbundets mediepriser 2017? Juryleder Sverre Martin Gunnerud vil gjerne ha tips fra publikum.

Hvem skal få Riksmålsforbundets mediepriser 2017? Juryleder Sverre Martin Gunnerud vil gjerne ha tips fra publikum.

Det er vår i luften og dermed snart tid for utdeling av Riksmålsforbundets årlige mediepriser. Tradisjonen tro skal det kåres vinnere til tre priskategorier: Gullpennen, TV-prisen og Lytterprisen.

– Prisene belønner og påskjønner skribenter og journalister som på en forbilledlig måte benytter seg av et levende og nyansert riksmål/moderat bokmål i sin virksomhet, opplyser juryleder Sverre Martin Gunnerud. Selv om jurymedlemmene følger mediebildet med argusøyne, vil de gjerne også ha tips fra publikum om verdige kandidater til de tre prisene. Send forslag til kandidater med en kort begrunnelse til ordet@riksmalsforbundet.no, oppfordrer Gunnerud.

Pris som ble til under strid
Meteorolog Sigurd Smebye fikk sparken fra NRK som værmelder fordi han snakket riksmål. Smebye – populært kalt "Snebye" – fikk massiv støtte, men måtte gå til rettssak for å komme tilbake. Og den vant han.

Prisvinner 1960: Meteorolog Sigurd Smebye fikk sparken fra NRK som værmelder fordi han snakket riksmål. Smebye – populært kalt «Snebye» – fikk massiv støtte og gikk til rettssak. Han vant og kom senere tilbake i værmeldingen – med sitt prisbelønnede riksmål. (Foto: NRK)

Riksmålsforbundets mediepriser har en lang og tradisjonsrik historie, og den celebre listen med tidligere vinnere går helt tilbake til 1960. Da ble Lytterprisen utdelt for første gang, til meteorolog Sigurd Smebye. Han fikk prisen for sin velformulerte bruk av riksmålet i NRKs værmeldinger, men ble fjernet som oppleser fordi han ikke fulgte den offisielle læreboknormalen og blant annet sa «sne».

Det var strengt forbudt. På denne tiden raste språkstriden som verst, og det ble mye rabalder rundt saken. På folkemunne ble Smebye raskt omdøpt til «Snebye», og han fikk bred publikumsstøtte. Etter hvert ble saken prøvd for retten. Smebye vant, og i værmeldingen fikk han igjen si fjellene i stedet for fjella og øst i stedet for aust. Og sne, vel å merke. Men som han selv sa: – Det er bare en detalj i det hele.

Mye har skjedd i norsk språkutvikling siden den gang, og mange kjente navn er kommet med på listen over vinnere av Riksmålsforbundets mediepriser; fra Erik Bye og Anne Cath. Vestly til Fredrik Skavland og Nadia Hasnaoui, for å nevne noen.

«Mitt fremste verktøy»

De ettertraktede prisene tjener ikke bare som en heder til vinnerne, men også som inspirasjon til god språkbruk for publikum.

Yama Wolasmal med sine foreldre under utdelingen av TV-prisen 2016.

Yama Wolasmal med sine foreldre under utdelingen av TV-prisen 2016.

En av fjorårets vinnere var TV2-reporteren Yama Wolasmal. Les hvordan han opplevde tildelingen:

«Å få Riksmålsforbundets TV-pris betyr enormt for meg som journalist fordi språket er mitt fremste verktøy. Jeg er en liten språknerd. Jeg snakker seks språk og har sett hvilken fantastisk fordel det har vært å ha et rikt språkomfang. Jeg vokste opp i et norsk-afghansk hjem der mine foreldre brukte mye tid og ressurser på å lære meg og mine ni søsken morsmålet vårt, pashto. Min redaktørfar er en lynende god taler og retoriker, og har alltid vært opptatt av at vi skal snakke et folkelig språk. Den lærdommen, kombinert med gode morsmålskunnskaper, ga meg språklig selvtillit til å leke med norsk på samme måte som min far brukte pashto i sitt virke.”

(Foto øverst og nederst: Stig Michaelsen)

Er du glad i språket vårt? Bli medlem i Riksmålsforbundet!